Lepsitesler Hakkında Herşey

Canlı doğuranlar bölümünde genellikle yeni başlayan arkadaşlar tarafından her gün aynı sorular sorulabiliyor.Cevapları bilenler ise aynı soruyu 3-4 kez cevapladıktan sonra artık bıkabiliyor.Burda kimse suçlu değil ama soran arkadaş cevap almayabiliyor.Her iki tarafa da yardımcı olabilmek amacıyla gerek sitemizden gerekse makaleler bölümünden bir arkadaşımızın yazdığı yazıdan ve kendi tecrübemden yararlanarak bu yazıyı buraya (Canlı Doğranlar Bölümü) yazıyorum.(Konunun taşınmamasını özellikle istiyorum.Çünkü yeni başlayanlar direk buraya bakıyor ve biz de link vermek için uğraşıyoruz.Ayrıca yazamadığım konularda arkadaşlar burdan sorarsa konu kirliliği önlenebilir.)

LEPİSTES (Poecilia reticulata)

A.Beslemek İsteyenler

Lepistes beslemek isteyenler ilk önce iyi bir ısıtıcı edinmelidirler ve tabi bir termometre.Çünkü canlı doğuranlar ısı konusunda biraz hassastırlar.Lepistesler 26 C dereceden çok hoşlanırlar.Erkekler çok kolay tespit edilirler.3-4 cm boyuta ulaşabilip dişilere oranla çok renkli ve gösterişlidirler.Dişiler ise 6-7 cm olabilmekte ve erkeklere oranla renksiz olmaktadırlar.Lepistesler balık sayısına göre en az 25 lt lik akvaryumlarda bakılmalıdırlar.Dişi erkek oranı, erkek dişiyi sürekli kovalayacağından 1 erkeğe 2 veya daha fazla dişi şeklinde ayarlanmalıdır.Küçük akvaryumda 2 veya daha fazla erkek sürekli kavga edebilir.Lepistesler çiftleşmek için bir bölge istemezler her yerede çiftleşebilirler.Erkek gonoğpod adı verilen üreme organıyal dişye döl verir.dişi kullanacağı dölü alır ve gerisini saklayarak 1 çiftleşmeden sonra 2-3 kez yavrulayabilir.Dişi yumurtaları bir yetre dökmez ve karnında taşır.Yaklaşık 1 ay sonra yumurtalr çatlar ve balığın karnından canlı olarak yavrular çıkar.

Erkek lepistes

Dişi lepistes

B.Şu An Besleyenler

Şu anda lepistes besleyen arkadaşların en büyük sorunu dişinin orta yere ve görmediğimiz bir zamanda yavrualrı salmasıdır.Bunun en büyük ilacı bitki ya da rafyadır.Yeni yavrular diğer balıklara ve hatta anne-babaya bile yem olabilirler.Bu yüzden doğar doğmaz bitkilere ya da rafyaya gizlenebilirler.Ama iyi bir yemleme şekli ve akvaryumda az nüfüs varsa sorun çıkmayabilir.

Yavruluk kullanan arkadaşların sorunu iise doğumun ne zaman olacağıdır.Dişi balık hamile olduğunda anüsüne ve karnına doğru siyahlaşmalar oluişur.Son günlerde bu hat safaya varır.Anne doğum yapacağı son saatlerde karnını oraya buraya sürter ve anormal hareketler sergiler.O zman yavrulağa alınabilir.Ama stresten ölü balık doğumu oluşabilieceği gib anne de ölebileceğinden rafya ya da bitki şiddetle önerilir.

Merak edilen başka bir konu da bir lepistesin verebileceği max. yavru sayısıdır.Bu lepistesin boyutuyla doğrudan ilgilidir.Büyük lepistes çok balık demektir.5 cm'lik bir lepistes 40-45 yavru verebilir.Ama bu sayı azalıp yavru boyutu da büyüyebilir.

Balıklarınıza salatalık, haşlanmış ıspanak veya kıvırcık verebilirsiniz.

C.Yavru Almış Olanlar

Yavru alan arkadaşlara bir önerim olacak:Mesela bir dişiden yavrular aldık.O yavrular bakım sürenize göre değişip genelde 3 ay sonra erginliğine ulaşacaktır.O yavruları sakın ola kendi aralarında çiftleştirmeyin.Ya koloninize yeni balıklar katıp onla ya da onun yavrularıyla çiftleştirin ya da erkeği veya dişiyi değitirin.Eğer aile içi çiftleşmeler olursa; nasıl bizde akraba evliliği olunca sakt bireyler olıuşuyor, onlarda da sakat yavrular (yapışık yavrular, kuyruğu olmayanlar vs.) oluşacaktır.

 

Rafya nedir ve nasıl kullanılır?

Rafya hediyelerin üstüne yapıştırılan plâstik kâğtlardır.Yavrular için rafya kullanmak istiyorsanız kırtsiyeciden vs. bulabileceğiniz bir rafyayı alıp akvaryumunuzun yüksekliğinden 7-8 cm fazla kesip, bıçak yardımıyla incelterekten kıvırcık biçimler oluşturmalısınız.Sonra akvaryumdaki bir deniz kabuğunun içine sabitleyerekden ya da direk kuma gömerekten akvaryuma koymalısınız.(Özellikle 7-8 cm fazla kesinki yüzeye yem attığınızda yavrular kamufle biçimde yem yiyebilsinler.

(Alıntı konusunda adı geçen arkadaş Mustafa Özbal adlı mussttyy_1907 nickli arkadaştır.Makaleler konusunda yazdığı yazıdan alıntılar yaptım, ona teşekkür ederim.)

Yavrular nasıl beslenmelidir?

Yavrular ilk çıktıkları gün ve/veya ertesi gün karınlarındaki proteinden beslenebilirler.Bu protein beslenmesinin devamı için yeni balıklara haşlanmış yumurtanın sarısı toz haline getirilip verilebilir.Ya da yavru yemlerini verebiliriz.O da yoksa büyüklere verdiğimiz yemleri toz haline getirip yavrulara da verebiliriz.

Hangi balıklarla beslenebilirler?

Lepistesler diğer canlı doğuranlarla (moli, plati, kılıçkuyruk, velifera...) rahat biçimde bakılabilirler.Ama küçük bir akvaryumuz ve çok türde balığınız varsa, diğer canlı doğuranlar (özellikle kılıçkuyruk) tarafından lepisteslerin kuyrukları zedelenebilir.Bu yüzden tek tür bakarsanız çok daha iyi sonuç alırsınız.

Vatoz ve çöpçülerle yaşayabilirler.Biribrlerine zararları dokunmaz.Ancak vatoz lepistewslerden kat kat büyükse -ki balığın doyması zordur- ve aç kalırsa lepistesleriniz saldırıp onları iştahla yiyebilir.Bo yalnızca arada boy farkı olunca olşur ve küçük sayılabilecek vatozlar lepisteslere zarar vermez.

Lepistesler asla ve asla JAPONlarla beraber bakılmamalıdırlar.En sonunda lepistesleriniz japonların kuyruklarını kemirecektir.Ya da japonlar lepistesleri kovalayacaktır.Bu yüzden bir tür ölecektir ve akvaryumda lepistes ve japon asla beraber bakılmamalıdır.

Parçalanmış Kuyruklar

Lepisteslerde iki erkeğin kavgası sonucunda balıklar biribirinin kuyruklarını koparabilirler.Akvaryumda agresif başka bir tür varsa da bu olay meydana gelebilir.Kuyruğu kopan balık mümkünse balığın kuyruğunu koparan diğer balıktan ayrılarak, kaliteli yemlerle beslenirse 3-4 hafatada yeniden kuyruğunu tamir eder.

Not:Kuyruk kopması ile kıyruk erimesi hastalığı karıştırılmamalıdır.Yukarıdaki çözüm kavga sonucu kopan kuyruğun nasıl tedavi edileceği konusudur.

Kuyruk erimesi

Kuyruk kopması


Aquila İnferna adlı kullanıcının yazısıdır.

KY. Su kaplumbağaları hakkında Genel Bilgi

  Sağlıklı bir ‘kızıl yanaklı’ kaplumbağa akvaryumda beslendiğinde 30 yıl yaşayabilir. Bu sürede yavaşça büyür. Yaşamının ilk yılında 5-7cm büyür. İkinci yılında ise 7-11cm bir uzunluğa ulaşır. Üç yaşa gelince erkek 8-12cm, dişi ise 9-15c...

Lepsitesler Hakkında Herşey

pfont color=#000066Canlı doğuranlar bölümünde genellikle yeni başlayan arkadaşlar tarafından her gün aynı sorular sorulabiliyor.Cevapları bilenler ise aynı soruyu 3-4 kez cevapladıktan sonra artık bıkabiliyor.Burda kimse suçlu değil ama s...

Canlı Doğuranlarda Yavruluk Kullanımı

span style=color: rgb65, 105, 225;font-size:100%;p align=leftspan style=color: rgb65, 105, 225; Merhabalar. /span/pdivspan style=color: rgb65, 105, 225;Canlıdoğuranların üremesinde yavruluk kullanımından bahsedeceğim....

Suriye(Syrian) Hamster

t/tt/tt/ttable style=width: 494px; height: 1243px; border=0 cellpadding=0 cellspacing=0ttrtd =edit__left_spacer= width=3%/td td =edit__main= width=94% div style=overflow: a...